Новини

Журналісти побували на острові для закоханих романтиків і непосидючих екстремалів

Український журналістський фонд

У рамках проекту Українського журналістського фонду «Журналісти долають кордони» упродовж 10-18 травня працівники регіональних ЗМІ знайомилися з неймовірними природними красотами, унікальними історичними пам’ятками та щирою гостинністю жителів грецького острова Крит.

На цьому неймовірної дивовижі острові українські журналісти за сприяння Журналістського фонду побували не вперше, але кожного разу програма знайомства з унікальним  куточком Греції  сповнена новаціями. Нинішній прес-тур цілком задовольнив професійний інтерес журналістів у різних напрямках. І тих, хто цікавився історичними  та архітектурними перлинами оповитої легендами  батьківщини міфологічних богів, і  хто досліджував етнічні та культурні традиції жителів острова. «Критський вечір» — легка і насичена враженнями поїздка на вечірку в гірському селищі, де місцеві жителі в колоритних костюмах інсценізують сюжети давньогрецької міфології, навчають гостей танцювати сиртакі, пригощають досхочу молодим вином і частують національними домашніми стравами!

Романтичні емоції і ейфорію єднання з природними стихіями пережили ті учасники поїздки, які сюди дісталися в пошуках найпрозорішої води відразу кількох морів, пляжів з білим і рожевим піском. Ідилію цієї насолоди доповнював комфорт і високого рівня обслуговування в найсучасніших та наймодніших готелях Криту, які приймали українських журналістів. Sensimar Royal Blue Resort & Spa — затишний і віддалений від насиченої метушні  туристів п’ятизірковий готельний комплекс в районі Агія Пелагія, неподалік Іракліону.

Атмосфера середньовічного міста з високими кам’яними мурами, в стилі якого лише три роки тому споруджено готель Daios Cove Luxury Resort & Villas класу п’ять зірок де люкс, вигідно підкреслена усамітненістю піщаного пляжу приватної бухти цього готелю. А в найчистішій морській воді на дрібно гальковому величезному пляжі  скупалися біля п’ятизіркового готельного комплексу  Clab Calimera Sunshine Creta. Його номери облаштовані в стилі романтичної середземноморської класики  з елементами біло-блакитного провансу.

Любителі гострих відчуттів і екстремального драйву у цій мандрівці теж втішилися — пройшлися вуличками острова-фортеці прокажених Спіналонга, спустилися в печеру з віковими сталактитами і сталагмітами, на орендованому авто промчали гірським серпантином до заповідника Балос на краю Криту, де три моря зливаються в неповторній за палітрою аквамаринових відтінків лагуні!

Кулінарний туризм — це ще одна принада Криту. Проста і смачна кухня, в основі якої сири, фрукти та овочі, молоде вино і м’ясо, замість хліба сухарики-кротони, а замість майонезу — цілющий йогурт. Неодмінно оливкова олія, мед з гірських трав і ви, так само як і аборигени острова, маєте шанс дожити до 90 років! Тільки в цьому віці  критяни можуть сказати на літнього чоловіка «дідусь». А до того це прозвучить як образа, для критянина померти в 70 років — означає піти з життя молодим.

А ще одним важливим бонусом цієї поїздки стало вдало вибраний час — початок сезону. Це означає, що туристів ще досить  мало, критяни охоче поступаються в ціні і пригощають в ресторанах фруктами, випічкою за рахунок закладу. А погода і морська вода — відмінні, щоб сповна накупатися і насолодитися найдорожчою для сучасної цивілізації цінністю — цнотливо чистою даниною Природи!

Насиченою і різноплановою за враженнями стала екскурсія до найвідомішого місця на Криті — печери, де народився головний бог Олімпу. Щоб дістатися її, туристи на комфортабельному автобусі спочатку переїжджають кілька гірських перевалів. Звідти відкриваються панорамні і неймовірні за красою пейзажі центральної частини всього Криту. А за черговою скелею несподівано вже розстеляється під ногами  живописне і контрастне за насиченістю зеленими барвами рослинності  плато Ласіті. Тут вирощують багато городини, навіть є невеликі поля зернових культур, пасуться отари овець, і як спогад про минулі цивілізації красуються білими вітрилами старовинні  (можливо, ще венеціанської епохи?) млини.

«Я працював на флоті і обійшов майже півсвіту, туристом об’їздив багато країн, але кращої місцини на землі аніж Крит я не знайшов. Тому прилетів сюди знову». Так сказав мені колега Сергій з Прилук, і я його зрозуміла.

Валентина Батрак
«Вісник Переяславщини»

Фотогалерея подорожі